Comments Off on Project: Jopo – The story begins

Project: Jopo – The story begins

Ifjol började jag restaurera en gammal uppfiskad Jopo. Jag kom inte särskilt långt, men jag fortsatte nu i vår. Här är några före-foton.

Cykeln är alltså en Jokaisen Polkupyörä, som jag köpte för kanske åtta år sedan på en polisauktion i Kokkola. Tanken var att jag skulle restaurera den, men hittills har jag inte riktigt haft tid eller utrustning. Nu verkar jag ha båda.

Tanken var att putsa upp ramen, blästra den och måla om den. Fälgarna är i någorlunda bra skick, så de ska endast riktas, två spolar ska ersättas och däcken bytas. Alla delar som kan behållas putsas upp och restaureras, resten byts ut. Jopon är utrustad med en Torpedo Duomatic växel, dvs. man kan växla upp med pedalerna. Ifall jag minns rätt är utväxlingsförhållandet på den högre växeln 1:1,36.

Här är några foton från grundmålningen med Rostex rostskyddsfärg:

Färgen blir en retrogul, som såg helt annorlunda ut än locket. Jag köpte som tur bara en liten burk och har målat ett lager hittills. Det blir kanske en lite ljusare, mindre post/påskaktig färg.

Mera foton kommer upp då arbetet framskrider. Kanske också lite text och perkulation samt anklagelser mot herr Murphy.

Glad midsommar!

In: Blog

Comments